ÇÖZÜM PATENT

Tasarım Tescili

Tasarım tescili, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) kapsamında tasarımcılar yada tasarımcıların izni ile gerçek veya tüzel kişilerin Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu ile gerçekleştirilen ve tasarımların hukuki olarak koruma altına alınan işlemin adıdır. Tasarım tescili diğer tescil işlemlerine göre daha geniş bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. 

tasarim-tescili
tasarim-tescili

Tasarım Nedir?

Tasarım kelimesi bir ürün, mimari ve mühendislik ile ilgili bir çizimin veya endüstriyel bir ürün yaratmak anlamına gelmektedir. Buradaki tasarlamak kelimesi yeni bir ürün ya da obje için plan yaratma anlamına da gelmektedir. Tasarlamak bir ürünün gelişimi için süreç oluşturmak anlamlarını da taşımaktadır. Tasarım genel olarak bakıldığı zaman  bir ürünün tamamı yada bir parçası üzerindeki tüm çizgi, biçim, renk veya süslemelerin tamamı anlamını da taşımaktadır. 

 

Günümüzde aynı amaca hizmet eden yüz binlerce ürünü bulmak çok kolaydır. Firmalar yüz binlerce ürün içerisinde farklılaşmak ve ön plana çıkmak için farklılık ve güzellik algılarını tasarım süreçleriyle ön plana çıkarmaya çalışmaktadır. Tasarım bu açıdan bakıldığında farklılıkları ortaya koymak ve marka algısına katma değer katmak için vazgeçilmez bir süreçtir. Örneğin yeni bir ev aleti alacaksınız ve piyasada bezeri ürünlerden binlerce bulmanız mümkün. Şıklık ve tasarım olarak birçok ürün tasarım sürecini tamamlamadan piyasaya çıkmışsa ve estetik açıdan zevklerinizle uyumsuz duruyorsa bu ürünleri elemeniz kuvvetle muhtemeldir. İşte bu süreçleri doğru ve etkili gerçekleştirmek ürün tasarımları ile ilgili ciddi yatırımlar yapan şirketlerin satış performanslarına da yansımış durumdadır.

Patent Başvurusu
Patent Başvurusu ve süreçleri ile ilgili bilgi almak için içeriğimizi okuyarak bilgi alabilirsiniz.
İçeriği İncele

Tasarım Tescili Nedir?

Tasarım tescili 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) kapsamında tasarımcılar yada tasarımcıların izni ile gerçek veya tüzel kişilerin Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu ile gerçekleştirilen ve tasarımların hukuki olarak koruma altına alınan işlemin adıdır. Tasarım tescili diğer tescil işlemlerine göre daha geniş bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.  Tasarım tescili Fikri ve Sınai Haklar kapsamında da değerlendirildiği için iş ve işlemlerinde daha çok titizlik gerektiren tescil işlemlerindendir. Tasarım tescili Türk Patent ve Marka Kurumu’na Sınai Mülkiyet kanunu kapsamında yapılır.  Bu sayede gerçekleştirilen başvuruyla bir ürünün görsel anlatımları korunur. Bir ürünün tasarımları bu başvuruyla sicile kayıt edilmiş olur. 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ve ilgili yönetmelikler tasarım tescilinin çerçevelerini net bir şekilde ortaya çıkarmaktadır. İlgili kanunla sağlanan halkadan yararlanmak için bir tasarımın yenilik ve ayırt edici niteliklere haiz olması gerekmektedir. Bir tasarım daha önce herhangi bir tescil başvurusu ile koruma altına alınmamışsa bu yeni bir tasarım olarak tescil edilir.  Ayırt edilebilirlik ise başvuruda konu olan tasarımın diğer tasarımlardan farkının ortaya konulduğu özelliklerdir. Tüm bu değerlendirmeler ışığında tasarım tescili ilgili kanun ve yönetmelikler ışığında gerçekleştirilir.

Tasarım Tescil Sorgulama
Tasarım Tescil Sorgulama Nasıl Yapılır sorusuna cevap arıyorsanız ilgili içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

İçeriği İncele

Tasarım Tescil Belgesi Nasıl Alınır?

Tasarım tescil belgesi almak isteyen kişiler birkaç farklı başvuru yoluyla tasarımlarını tescilleyerek belgelerini alabilirler. Bunların başında internet ortamında başvuru yapmak gelir. Türk Patent ve Marka Kurumunun internet sitesine online olarak yapılacak başvuru ile yapılabilmektedir. Bu başvuru çeşidinde kurumda kayıtlı bir marka tescil ve patent vekili aracılığıyla işlemler başlatılabilmektedir. Tasarım tescil belgesi almak isteyen tasarımın başvuru sahibi ve tasarımcı ile birlikte bireysel başvuruda yapılabilmektedir.

Tescil başvurusunda hem başvuru sahibinin hem de ilgili tasarımı yapan tasarımcının adının soyadının belirtilmesi gerekmektedir. Tasarımcıların gerçek kişiler olması gerekmektedir. Dolayısıyla tasarım tescil belgesi almak için başvuru yapan başvuru sahibinin tüzel kişi olması durumunda başvuru sahibi ve tarımcının farklı kişiler olması durumu ortaya çıkmaktadır. Bu durumda başvuru sahibinin tescil başvuru hakkını tasarımcıdan ne şekilde edindiğini belirtmeli ve bunu belgelemelidir. Başvuru sırasında istenilen belgelerden biride tasarımın görsel anlatımıdır. Bunu yansıtan resim, çizim, grafik, fotoğraf ya da dijital materyaller tasarım tescilinin sınırlarını çizecektir. Türk Patent ve Marka Tescil Kurumu bu görsellerin boyutlarını 8 x 8 cm, 8 x 16 cm, 16 x 8 cm veya 16 x 16 cm ölçülerinde olmasını talep etmektedir.

 

Tasarım Tescil başvurusu yaparken tasarımın kullanılacağı ürünün adı kullanılır. Tasarımın görsel anlatımları daha açıklayıcı olsun istenirse bir tarifname sunulabilir.  İş ev işlemlerin daha hızlı sonuç almasını istiyorsanız başka tasarımlarınız var ve çoklu bir tasarım tescil başvurusu yapmak istiyorsanız çoklu başvuru yapma hakkına sahipsinizdir. Tasarım tescil başvurusu ücretinin yanında her bir tasarım için ek ücret ödenmesi gerekmektedir. Burada dikkat edilecek hususların başında ürünlerin aynı sınıfta olması zorunluluğudur.  Başvuru gerekli evrakların tamamlanıp kuruma iletilmesi ile resmen başlamış olacaktır. Türk Patent ve Marka Kurumu resmi başvuruları şeklen ve esasen inlemeye alır.  Kurum ilgili yasa gereği istenilen niteliklerin başvuru sahibi ve tasarımı açısından geçerli olup olmadığına bakar. Onaylanan tasarımlar Resmi Tasarım Bülteninde yayımlanır. Burada geçen süre 3 aydır. Yenilik ve ayırt edicilik koşulları bağlamında başka kurumlar veya şahıslar tarafından herhangi bir itiraz gelmezse işlem tamamlanır ve başvuru sahibine tasarım tescil belgesi düzenlenir. Ortalama 6 aylık bir süreyi bulan tasarım tescil belgesi alınması olumlu sonuçlanmış olur. Türk Patent ve Marka Kurumunun resmi internet sitesinde bulunan ilgili kılavuz da bu süreç aşağıdaki gibi şemalandırılmıştır:

tasarim-tescil-sureci

ISO Belgesi Almak İstiyorum!
ISO Belgesi ve Çeşitleri ile ilgili Bilgi, Destek ve Başvuruda bulunmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
isobelgesial.com

Tasarım Tescil Ücreti Ne kadardır?

Tasarım tescil ücretleri iki türdür. Bu ücretler başvuru ücreti ve yayım ücreti olarak hesaplanır. Başvuru sürecinde istenilen evraklar içerisinde başvuru ücretlerinin yatırıldığını gösterir belgeler vardır. Bu nedenle her iki ücretinde yatırılması gerekmektedir. Türk Patent ve Marka Kurumunun resmi internet sitesinde yayınlanan 2022 yılı ücret skalasına bakıldığı zaman Başvuru ücreti 270 TL olarak görülmektedir.  Birden fazla tasarım başvurusu için çoklu başvuru seçeneğini seçen başvuru sahipleri için İlk başvurudan sonraki tasarımların ücretleri 120 TL olarak belirlenmiştir. Yayım ücreti ise kurumun internet sitesinde ilan  edildiği ölçülere  göre 8*8 cm için 60 TL’dir. Bu ücret her 8*8 cm alan için geçerlidir. Tasarım tescil süreleri ise başvuru tarihinden itibaren 5 yıl için geçerlidir. Bu süreler yenilenmek istendiği zaman yeniden kuruma başvuru yapılıp yenileme işlemiyle her beş yılda bir 25 yıla kadar uzatılabilir.