Endüstriyel Tasarım Tescili Nedir?
Bir ürün endüstri ve sanayi sektörüne yönelik tasarlanmış ise bu ürünün, Türk Patent ve Marka Kurumunda tescil işlemi yapılırken Endüstriyel Tasarım Tescili işlemi yapılması gerekmektedir. Bu tasarım modelinin yelpazesi oldukça geniştir. Birkaç işlem dizisinden oluşmaktadır. Tescil işlemi temelde aynı prosedürlerden geçmektedir. Bir ürünün sadece görsellik açısından bir yenilik yapılması ürünün görsel yeniliğinin başkaları ve rakip firmalar tarafından taklit edilmesinin önüne geçmek için tescil yapılır. Bu sayede yeni tasarlanan görünüm koruma altına alınmış olur. Tasarım bir probleme çözüm amacıyla yapılırsa burada devreye patent tescil işlemi girmektedir.
Endüstriyel tasarım tescili ile patent tescili arasındaki temel fark buradan kaynaklanmaktadır. Örnek vermek gerekirse ürettiğiniz bir cihazın daha şık görünmesi için bir tasarım yapıp Türk Marka ve Patent Kurumuna başvuru yaparsanız endüstriyel tasarım tescili işlemi yapmanız gerekmektedir. Eğer bir probleme çözüm amaçlı bir tasarım gerçekleştirilmişse bunun için ilgili kuruma patent tescil işlemi başvurusu yapılması gerekmektedir. Her tasarım endüstriyel tasarım tescil alamaz. Endüstriyel tasarım tescilinin ilk şarttı tasarımın sanayiye uygun şekilde tasarlanmış olmasıdır. Yeni ve rakiplerinden farkı ortaya konmamış tasarımlar tescil alamazlar.
Endüstriyel tasarım tescili süreci, çeşitli aşamalar içermektedir. İlk olarak, tasarımcı, ürünün görsel tasarımını resmi olarak sunmak zorundadır. Bu tasarım, patent ve tasarım bürolarına sunulabilir veya uluslararası tasarım tescil sistemlerine başvurularak kaydedilebilir. Daha sonra, tasarımın benzer tasarımlarla karşılaştırılması ve uygunluk açısından değerlendirilmesi gerekir. Eğer tasarım uygun görülürse, tasarım hakkı tescil edilir ve tasarımcıya bir belge verilir.
Uluslararası Marka Tescili
Uluslararası Marka Tescili ve süreçleri ile ilgili bilgi almak için içeriğimizi okuyarak bilgi alabilirsiniz.
Endüstriyel Tasarım Tescili Başvurusu Nasıl Yapılır?
Tescil işlemlerin hepsi ilgili kanunlar ve yönetmelikler gereğince Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılmaktadır. Kurumun internet sitesinden yapılacak online başvuru ile istenilen belgelerin resmi olarak iletilmesi ile başvuru süreci başlamaktadır. Tasarım tescil başvurusu yapacak olan firma gerçek ya da tüzel kişi başvurusu yapabilir. Endüstriyel tasarım tescili başvurusu için temel bilgiler şu şekildedir: gerçek kişi başvurularında kimlik numarası, adres ve iletişim bilgileri kişinin adı soyadı; tüzel kişi başvurusu yapılacaksa başvuruyu yapacak olan şirketin unvanı, vergi numarası, adres ve iletişim bilgileri.
İstenilen belgeler ise şöyle sıralanmaktadır. İmzalı başvuru formu, Vekil durumunda vekâletnamesi, İmza sirküsü, Rüçhan talebi var ise rüçhan belgesi Tasarımın detaylı görsel ve çizimleri, Tescil ücretinin yatırıldığını gösterir hesap belgesi. İstenilen evraklar kuruma teslim edildikten sonra inceleme süreci başlar. İncelemelerin ardından tasarım sicil kaydına kaydedilir. İtiraz sürelerinin bitmesi beklenir. İtiraz gelmezse 6 ile 12 ay arasında tescil işlemi gerçekleşmiş olur.
Bilge ve Destek
Endüstriyel Tasarım Tesciliyle ilgili Bilgi ve Destek almak için hemen bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Endüstriyel Tasarım Tescili Fiyatı Ne Kadardır?
Her işlemin kendine özgü bir maliyeti vardır. Tescil işlemlerinin de belirli maliyetleri bulunmaktadır. Trük Patent ve Marka Kurumunun resmi internet sitesinde belirttiği Endüstriyel Tasarım Tescili Fiyatları şu şekildedir:
- Tasarım Tescil Başvuru Ücreti: 270 TL
- İlave Her Tasarım İçin Tasarım Tescil Başvuru Ücreti: 120 TL
- Yayım Ücreti ( Her bir 8 x 8 cm.Alan İçin) : 60
- Yayım Erteleme Talebi Ücreti (Her Bir Tasarım İçin) : 60 TL
- Yenileme Başvuru Ücreti (Tek Tasarım İçin) : 820 TL
- Yenileme Başvuru Ücreti (İlave Her Bir Tasarım İçin) : 110 TL
- 6 Ay Süre Uzatımı ile Yenileme Başvuru Ücreti (Tek Tasarım İçin) : 1.570 TL
- 6 Ay Süre Uzatımı ile Yenileme Başvuru Ücreti (İlave Her Bir Tasarım İçin) : 200 TL
- Devir İşlemi Kayıt Ücreti: 905 TL
- Lisans Kayıt ve Lisans Yenileme Ücreti: 1.290 TL
- Miras Yoluyla İntikal İşlemi Kayıt Ücreti: 905 TL
- Rehin İşlemleri Kayıt ve Yayım Ücreti: 905 TL
- Birleşme, Bölünme veya Ayni Sermaye Koyma Borcu Gibi Yapısal Değişikliklere İlişkin İşlem Ücreti: 930 TL
- Rüçhan Hakkı Kayıt Ücreti: 420
- Tescil Belgesi Sureti veya Sicil Sureti Düzenleme Ücreti: 360 TL
- Rüçhan Hakkı Belgesi Düzenleme Ücreti: 400 TL
ISO Belgesi ve Çeşitleri ile ilgili Bilgi, Destek ve Başvuruda bulunmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Sonuç olarak, endüstriyel tasarım tescili, ürün tasarımlarının korunması ve tanıtılması için önemli bir araçtır. Ürün tasarımcıları ve üreticileri için, endüstriyel tasarım hakkının korunması, ürün pazarlaması ve satışının artmasına yardımcı olabilir.